Политика, Топ новини

И БСП върна мандата за съставяне на кабинет

0

БСП върна мандата за съставяне на правителство, връчен на председателя на партията Корнелия Нинова от президента Росен Плевнелиев.

„Няма да се възползвам от възможността да представя състав на Министерския съвет”, каза Нинова цитирана от Нова телевизия

От левицата още преди седмици заявиха, че няма да правят опити за формиране на кабинет в рамките на този парламент.

Преди пет дни мандата върна и първата политическа сила – ГЕРБ.

По Конституция, след оставката на кабинета, държавният глава може да връчи мандати на три формации.

„Третият мандат ще бъде връчен на Реформаторския блок, по всяка вероятност в понеделник. Президентът Росен Плевневиев ще спази сроковете по Конституция”, коментира лидерът на Корнелия Нинова след срещата при президента. 

По-късно от президентството потвърдиха, че на 12 декември, понеделник, в 11 часа държавният глава ще връчи мандат за съставяне на кабинет на Реформаторския блок. 

“Мнението ни е, ако може да се забърза процедурата с третия мандат и възможно най-скоро президентът Плевнелиев да изпълни конституционната процедура за назначаване на служебен кабинет. Смятаме, че това бавене в момента, не гарантира стабилност. Поставихме въпроса, че в последния месец правителството в оставка възлага обществени поръчки за над 1,4 млрд. лева, прави назначения, правят се предложения за изпращане на посланици, вземат се решения, които едно правителство в оставка не би трябвало да прави”, подчерта Нинова.

По думите ѝ важните въпроси като избора на еврокомисар, “в момента не трябва да се решават, а да се оставят или на служебния кабинет на новоизбрания президент Румен Радев, или на едно трайно мнозинство в следващото НС”. 


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега