LifeStyle

В Ирак забраниха алкохола

0

Парламентът в Ирак взе изненадващото решение на парламента да забрани вноса, производството и продажбата на алкохол. Това предизвика обществено недоволство в страната с мюсюлманско мнозинство, която обаче произвежда бира и арак (местен еквивалент на мастиката), пише novanews.bg.

Надигнаха се гласове, че този вот на депутатите е противоконституционен и че приоритетите на доминиращите в парламента религиозни партии не са най-наложителните в момент, когато страната е погълната от операцията по освобождаване на втория си най-голям град Мосул, който е в ръцете на джихадистката групировка ИДИЛ.

Тази забрана за внос, производство и продажба на алкохол бе тайно добавена в събота вечерта в проектозакон за общините и хвана противниците на тази мярка неподготвени. Макар че ресторантите и хотелите в Ирак рядко предлагат алкохол, консумацията му е сравнително разпространена, особено в Багдад, където има и специализирани магазини. В центъра на столицата тези магазини сега са затворени заради свещения мюсюлмански месец мухарам, но собствениците им все пак са гневни.

Гласуването в парламента се прие отрицателно и от някои иракски политици, които заявяват, че законът нарушава конституционна разпоредба, гарантираща свободата на религиозните малцинства. Според Хайдар ал Мулла, политик от съюза “Ал Арабия”, забраната на алкохола е победа за идеологията на ИДИЛ.

Поддръжниците на забраната твърдят, че тя е оправдана от иракската конституция, която според тях забранява всяка мярка, която противоречи на принципите на исляма.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега