Политика

“Зелените” искат оставки в БНБ и фалит на КТБ

0

“Зелените считаме, че в това време на силно разклатено доверие в институциите, на пиедестал трябва да бъде поставена единствено законността. Приемането на закони в услуга на определени лица е неморално и необосновано и би довело до задълбочаване кризата на държавността.”, се казва в декларация от партията на “Зелените”.

Според тях вчера с “унищожителна сила” е станала очевидна практическата липса на банков надзор в България през последните години.

“Заради това усилията на БНБ и на политиците на статуквото са насочени да заметат следите от политическо покровителство над, меко казано, незаконната дейност на ръководството на КТБ. Стана ясно и, че целта им е чрез прокарването на законова поправка „за спасяването на Вежди Рашидов“, да натоварят всички български данъкоплатци с милиарди левове под формата на държавен дълг.”, подчертават “Зелените”.

Освен това казват, че “бомбата” КТБ само е “избухнала” през последните седмици, но “фитилът” й е бил подпален по време на предишните две редовни правителства, които финансирали КТБ с парите на държавните компании. А после те били раздавани като кредити на свързани с ръководството на банката лица.

За да се реши сегашната криза и да се предотвратят бъдещи кризи “Зелените” предлагат четири мерки:

Първо – КТБ да бъде оставена да фалира и само гражданите с депозити до 100 хиляди евро да бъдат изцяло обезщетени.След това да се осъществи проверка от одитори на всички останали „гнили ябълки“ в банковия сектор за нередовно отпуснати кредити. Важен елемент от процеса е и подаването на оставка от цялото ръководство на БНБ и на тяхно място да бъдат назначени експерти след консултации с ЕЦБ. И за финал България незабавно да поиска присъединяване към Европейския банков съюз.

 


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега