Бургас, Култура

Започва седмицата на Португалия в Бургас

0

Седмица на Португалия в Бургас ще се проведе от 18 до 24 юли. Тя ще ни представи панорама на разнообразието и богатството на португалското изкуство, както и самобитността и огнените ритми в танците на най-голямата латиноамериканска страна – Бразилия. Там португалският език и влиянието на европейските културни ценности се развиват и органично се вписват в симбиозата на множеството етнокултури.

Филмовата програма включва прожекции на португалско кино на откритата сцена “Охлюва” от 21.00 ч.:

“Четвърто районно”- 2013 г. – трилър, режисьор Жоаким Леатао.  “Консулът от Бордо” – 2011 г., режисьор: Жуао Кореа и Франсишко Мансо, “Флорбела”- 2012 г., режисьор Винсенте Алвеш дуо,

“Какво ново в любовта?” – драма, романтичен 2011г., режисьор Тиаго Нунеш, Моника Сантана Батища, Уго Мартинш, Уго Алвеш, Руи Алешандре Сантуш, Патрисиа Рапозо.

“Великият Килапи” – 2012г.,  режисьор Зезе Гамбоа.

Бразилските танци също са на откритата сцена “Охлюва” от 18.30 ч. и ще бъдат представени в уъркшоп по самба, фънк и коко от Александрина Димитрова. Ще се танцуват: бразилски фънк (който е доста различен от американския), с несложен ритъм и лесни за изпълнение движения; кóко – фолклорен танц от щат Пернамбуко (североизтночна Бразилия), създаден от африканците, които работели по плантациите за кокосови орехи. С много характерен за цялата област ритъм, изпълнявал се е както на големи празници, така и без особен повод. Танцуващите се подреждат в кръг, като няма значение пол и възраст. Самбата – във фолклорна разновидност, която се изпълнява като част от ритуала в капоейра – надиграване на двойка в средата на кръга от участници. Заедно с танците ще се приобщим към манталитета на един народ, отразен в неговия фолклор! От 20.07. – 24.07.2015г. ще може да се види изложбата “История на португалското кино” –   в КЦ”Морко казино”, зала “Петя Дубарова”. Откриването ще се състои на 20.07.2015г. от 18.00ч. със специалното присъствие на господин Франсишку Назарет – директор на  Португалския културен център в София.

На 23.07.2015г. е предвидено свободно четене на португалска литература в лятната читалня на Експозиционен център “Флора” от 17.00 до 19.00 часа. Жителите и гостите на град Бургас ще могат да прочетат: лириката на Педру Тамен и Фернанду Песоа; хайку на Казимиро де Брито и на Виржилио Алберто Виейра и романите  “Един Бог низ рая” от Марио де Карвальо и “Някога сега” от Аугущо Абелайра. Ще се запознаят също с литературната критика на Петър Петров – “Реализмът в белетристиката на Жозе Кардозо Пиреш и Рубен Фонсека”. Всички книги са безвъзмездно предоставени от Португалския културен център. Ще бъде разигана и томбола, в която късметлиите ще могат да отнесат частица от Португалия – във вид на книга.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега