Бизнес, Топ новини

Държавта дава до 20 000 лева на студент за стартиране на собствен бизнес

0

Целта е да се подпомогнат млади хора да започнат собствен бизнес в най-ранен етап, като им се предостави финансова помощ в размер до 20 000 лв. за всеки одобрен бизнес план. Финансирането се осъществява от националният конкурс по проекта “Техностарт” започнал в началото на месеца, а кандидатите могат да подават документи до 15 септември. Пари ще се отпускат за проекти в сферата на промишлеността, информационните услуги и научната и развойна дейност. Държавата отпусна средства, за да насърчи иновациите сред малките и средните фирми. За първи път конкурс “Техностарт” се през 2008 г. когато бяха разпределени 220 000 лв. За тази година сумата е почти двойна – студентските проекти ще могат да си разделят 400 000 лв.

Как става кандидатстването?

Единствените условия към кандидатите са да бъдат български и чуждестранни студенти, които през учебната 2013-2014 г. са учили или завършили университет, или са били докторанти. Освен съответните удостоверения от университетите кандидатите трябва да представят бизнес план, в който подробно да опишат бизнес идеята си. Това включва както самия продукт или услуга, така също технологията и оборудването, клиентите и конкуренцията в дадената област. Кандидатите трябва да направят SWOT анализ на идеята си, да посочат необходимия капитал и планираните работни места.

Важна подробност е, че за да получат финансиране, кандидатите с одобрени бизнес планове трябва да регистрират своя фирма (ЕТ или ЕООД). От бенефициентите се изисква да осигурят 10% от размера на безвъзмездната помощ като собствен принос (под формата на пари или материални активи).

Как става оценяването на проектите?

Жизнеспособност и иновативност са двата критерия, по които ще се оценяват бизнес плановете. Оценката ще става на три етапа. След като преминат оценката за административно съответствие, плановете ще се оценяват от външни експерти, а одобрените кандидати ще преминат и през интервю с оценяващия комитет. За да стигне до третия етап, кандидатът е необходимо да е получил най-малко 50 точки от експертната оценка. След това той трябва да представи и защити жизнеспособността и иновативността на бизнес плана си пред оценяващия комитет, който предлага за финансиране окончателно одобрените кандидати.

За какво могат да се използват отпуснатите пари?

Парите по проектите могат да се използват за закупуване на машини и оборудване, софтуер, за регистрация на патент или полезен модел, за заплащане на наеми и режийни разходи, материали и консумативи. Така също и за заплащане на различни услуги, свързани с изпълнението на бизнес плана, като разработване на уеб-страница, счетоводни и консултантски услуги, както и банкови такси във връзка с проекта.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега