Бургас, Общество, Топ новини

Димитър Николов: Когато действаме обединено, постигаме своите цели

0

Бургас вече има медицински факултет. Новината бе съобщена от кмета Димитър Николов, който присъства днес на гласуването в Народното събрание. Новият факултет  носи името “Обществено здраве и здравни грижи”  към Университет “Проф. д-р Асен Златаров”.

“Благодаря на всички, които подкрепиха това предложение – на бургаските депутати и общински съветници от всички партии, на ректора – проф. Петко Петков, проф. Мими Стойчева, ръководството и преподавателите от университета, на предишното и сегашното ръководство на МБАЛ – Бургас, на двете отговорни министерства – на здравеопазването и образованието, на предишния и настоящия областен управител на Бургас.

Бургазлии отново доказахме, че когато действаме обединено, постигаме своите цели”, каза Николов. Според него, разкриването на новия медицински факултет е стъпка към повишаване качеството на бургаското здравеопазване. Това ще даде възможност за привличането на най- добрите хабилитирани медицински преподаватели, които да бъдат включени и в грижата за пациентите в бургаските болници. Освен специалисти, градът ни ще привлече и повече млади хора, които още от тази есен ще прекрачат прага на новият факултет.

Община Бургас вече осигури 200 000 лв. за препроектиране на една от недовършените сгради в университета. Близо 4 млн. лв. са необходими за пълното й преустройство и оборудване, за да се превърне в модерна сграда за обучение на бъдещите студенти. Димитър Николов заяви убедеността си, че с общите усилия на община и държава, сградата ще бъде бързо преустроена и довършена.  Тя ще дава възможност за разкриването и на нови медицински и предмедицински образователни структури.

Една от основните амбиции на Община Бургас е МБАЛ да придобие статут на факултетска болница, което ще даде възможност за специализация на лекари. Желанието е да се разкрият и допълнителни структури към университета, съобразно нуждите на града. Община Бургас ще съдейства на академичната общност както с логистика, така и с финансови средства.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега