Бургас, Общество, Топ новини

Димитър Николов: Изграждането на пътен възел „Запад“ е от национално значение

1

“Вече е опасно! Инфраструктурата на града не е проектирана за такъв трафик. Ако спешно не бъде отпуснато държавно финансиране за пътен възел Запад с обходен път, който да извежда транзит движението от автомагистрала “Тракия” към Южното Черноморие, градът ще стане капан за хора и автомобили”, алармира Димитър Николов на оперативка днес.

3 километра достигна тапата в Бургас от автомобили, пътуващи от магистрала „Тракия“ към курортите от Южното Черноморие. Огромното задръстване не само провокира стрес у шофьорите, но и е предпоставка за пътни произшествия, както и за замърсяване на въздуха от изгорелите автомобилни газове.

На оперативката бяха представени данни, според които през юли от четири коли, влизащи в Бургас, три преминават транзит на път за Южното Черноморие. Още по-тежко ще бъде положението през август, когато е пикът на летния сезон. Заради голямото строителство, потокът не е само от леки автомобили, а е ежедневен от обслужващи курортите на юг от Бургас камиони.

“Изграждането на пътен възел “Запад” е от национално значение. Това ще спести преминаването на трафика през три жилищни зони на Бургас, отровните газове, шум, прах, амортизация на пътната инфраструктура, която Общината поддържа. Да не говорим за стреса, катастрофите, опасностите от прибягващите пешеходци през натоварените участъци”, допълни Николов.

Първият етап за изграждането на пътен възел „Запад“ приключи с отчуждаването на терени и преместването на подземните комуникации.

Общата стойност на проекта е 20 987 912,38 лв. с ДДС, от които са отпуснати едва 4 млн. С тях е изградена една от отсечките, които свързват  ул. “Проф. Якимов” и “Одрин”. Въпреки, че обектът е под шапката на Агенция Пътна инфраструктура, община Бургас вече инвестира близо 2 млн. лева отчуждаване на терени и преместване на подземната комуникация. Заради липсата на финансиране, останалите етапи от реализацията на проекта са замразени.

Стартирането на един от най-важните инфраструктурни обекти
за Бургас и региона – надлез над Товарна жп гара с пътен възел на ул. “Одрин” и ул. “Крайезерна“, ще доведе до извеждане на транзитния поток по обходен маршрут, разтоварване на основната улична мрежа и обезпечаване транспортно-комуникационното обслужване на територията. С новопроектираното трасе ще се осигури директна връзка от главен път І-6 София – Бургас и І-9 Варна – Бургас – М. Търново не само с производствените зони “Север”, “Юг” и “Победа”, пристанищния комплекс, но и с цялото южно черноморско крайбрежие.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега