Бургас, Общество

Вноските по кредитите не трябва да са повече от 25% от доходите ни

0

Рекордно ниските цени на кредитите и изгодните лихвени проценти в момента примамват все повече българи да взимат пари назаем.  

Доходите започват да растат, лесно се намира работа, българинът се изкушава и иска да купува повече неща – автомобил на лизинг, имот, ново обзавеждане, коментира в рубриката „Чети етикета” на bTV кредитният консултант Тихомир Тошев. Вноските по всичките ни кредити обаче не е добре да надхвърлят повече от 20-25% от доходите ни, категоричен че той.  

Чети етикета, кредити
Снимка: btvnovinite.bg

За по-високите доходи – ако домакинствата печелят по 5000-6000 лева на месец например, този процент може да стигне 30-40%.

Наблюдава се сериозен спад на лихвите в последните 7 години.  „Точно преди да започне кризата, лихвите бяха слезли на нива около 6,25 – 6,75%. С началото на кризата през 2008 г. те се покачиха и стигнаха до нива от 9-10% през 2009-2010 г.  В момента българинът тегли ипотечни кредити при лихви между 3,3 – 3,8%, което прави ипотечните кредити най-изгодни, откакто съществува ипотечен пазар изобщо в България”, посочи Тихомир Тошев.

Той обаче прогнозира, че най-вероятно през следващата година ще видим как тези индекси започват плавно да вървят нагоре, което означава, че кредитите ще поскъпват.

„Очаквам кредитите за новите клиенти обаче ще се запазват на тези нива, тъй като средноевропейските лихви все още продължават да са в рамките на 2-3%”, заяви той.

Според данните за първото тримесечие на 2017 г.  най-често теглим кредит за ремонт на дома – 26%, обединяване на задължения – 22%, за покупка на имот – 15%, за нов автомобил – 9%, и за здраве – 4%.

Чети етикета, кредити
Снимка: btvnovinite.bg

„От една страна, имаме ниски лихви по кредитите, а от друга страна, имаме желанието на хората да свалят цената максимално и да ги погасят за по-кратък срок”, отбеляза Тошев.

Хората между 36 и 45 г. най-често посягат на кредитите. Става дума за активни, работещи българи, с утвърдена кариера и сигурни доходи.

Чети етикета, кредити
Снимка: btvnovinite.bg

Съотношението между мъжете и жените е 64% на 35%. „Все още в България мъжът печели повече, често основно той взема пари назаем и поема ангажимента да ги изплаща”, обясни кредитният консултант.

Колко струва ремонтът на дома?

Между 8000 и 12 000 лева излиза основен ремонт на тристайно жилище, каза пред bTV бригадирът Владимир Караджов.

Организационно цялостен ремонт на дома и като пари, и като време е по-доброто решение, подчерта той. Ако все пак нямате възможност да ремонтирате всички стаи наведнъж, започнете от най-голямата. Банята също е важна.

По думите му бюджетът за ремонт обикновено се надхвърля, защото не е добре изчислен предварително.

Според експерта винаги може да се спести от нещо, но не бива да се пести от материали. „Обикновено евтините материали след това излизат по-скъпи поради факта, че са нетрайни”, коментира Караджов.

“Работещи бедни”

3,5 млн българи живеят с доходи между 300 и 560 лева на месец. Трябват ни обаче най-малко 562 лева, за да покрием ежемесечните си битови нужди –  храна, транспорт, здравеопазване, сметки, заяви Любослав Костов , икономически анализатор в Института за социални синдикални изследвания към КНСБ.

По думите му голяма част от тези хора спадат към категорията „работещи бедни” и те често прибягват до тегленето на потребителски кредити, за да преживяват.

Към края на 2016 г. данните на БНБ сочат, че 64% от всички потребителски кредити към домакинствата са до 2500 лева. Това означава, че се теглят ниски суми, за да покриват основни битови разходи, заяви Костов.

Той изтъкна и разликата в заплащането в различни части на страната. Малко над 1200 лева е средната заплата в София, а около 620 лева е във Видин, който е на дъното по този показател.  А равнището на цените във Видин не е двойно по-ниско от София, а само 10-15%.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега