Политика

ВМРО срещу НФСБ: Не може с пари на мюсюлманите да се слага кръст в Шумен

0

ВМРО – Шумен защити мюсюлманската общност в града и се обяви против поставянето на 33-метров кръст на Шуменското плато. 

Предложението за това беше направено от НФСБ след среща между депутата от Обединени патриоти Валентин Касабов и кметът на града Любомир Христов. Докладната вчера бе  внесена в Общинския съвет от областния координатор на партията Наталия Стефанова.

В събота депутатът представи предложението си пред градоначалника, който заяви пълна подкрепа и обеща, че ще направи всичко възможно за бързата му реализация.

Идеята е 33-метровият кръст да се извиси над Шумен, а нощем да свети. Предвижда се християнският символ да бъде монтиран на най-високата част на Шуменското плато, за да се вижда от всяка една точка, дори и от километри.

ВМРО в Шумен обаче излезе със скандална декларация срещу инициативата.

Те наричат проекта „мегаломанство и излишен разход на средства”.

От партията на Каракачанов  посочват, че “наличието на Паметник на създателите на българската държава, който се е утвърдил като своеобразен символ на Шумен, прави предложения кръст излишен лукс, който би се обезличил на фона на съществуващия монумент”. Също така изграждането на кръста с бюджетни средства би било излишен разход, който е в противоречие с традицията, установена на други места в страната такива знаци да се изграждат с набиране на средства от населението или чрез дарение.

ВМРО посочват, че “размерът на кръста, предложен от НФСБ, изразява своеобразното мегаломанство на определени личности”.

Изтъква се и същността на населението в Шумен – „етническата структура на населението, която не предполагала подобен символ, още повече че според предложението той би бил изграден и с данъците на мюсюлманското население“.

“Ние от ВМРО-БНД Шумен не сме за разделението сред българската нация, включително и чрез реализирането на инициативи, обслужващи личностни и партийни интереси, а за обединение на българите за преодоляване на предизвикателствата, пред които са изправени народът и страната ни. Подобна инициатива не съдейства за това. Тя е продължение на политическата линия, следвана от местното ръководство на НФСБ, да обслужва политики, които не са в интерес на гражданите – повишаването на цената на водата, въвеждането на такси за детските градини и т.н.

ВМРО-БНД  е срещу провеждането на лични PR-мероприятия с публични средства и смята, че парите (около 100 000 лв.) могат да бъдат пренасочени за ремонт на православните храмове в Общината, за популяризиране на културно-историческото наследство на Шуменския регион и за изграждане на Паметника-портал на 7-ми пехотен шуменски полк”, се казва още в становището на ВМРО.

Депутатът Валентин Касабов, който е един от инициаторите на поставянето на кръста, коментира пред Флагман, че кръстът е част от нашата история, душевност и бит и който се чувства българин, трябва да продължава да работи в тази посока – да се реализира идеята“.

Той пожела на „патриотите и на кмета Любомир Христов да продължат делото, защото това е правилната посока за оцеляването на християнството“.

Въпросът се очаква да бъде разгледан на предстоящата сесия на Общинския съвет в Шумен.

източник: Флагман


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега