Бургас, Общество, Топ новини

Бургас с бърза линия и модерна автобусна спирка

0

Бургас ще се сдобие с бърза автобусна линия, свързваща крайните квартали на града с центъра. Идеята е в нея да бъдат допускани само автобуси и тролейбуси, но не и леки коли. Основен акцент в проекта ще заема и Централната автобусна спирка, която ще се намира в пешеходната зона на ул. „Александровска“ до Бургаския свободен университет.

„Начинът, по който ще бъде ситуирана Централната автобусна спирка, ще осигури безпрепятствения достъп до пероните, а значението й ще бъде подчертано чрез атрактивен архитектурен обем, превръщащ я в разпознаваем и търсен елемент от новата схема на обществения транспорт“. Това каза заместник-кметът по бюджет,  финанси, икономика и стопански дейности – Красимир Стойчев, по време на официалната церемония “Първа копка”.

Новопроектираната централна автобусна спирка е напълно интегрирана за хора в неравностойно положение. От север достъпът е осигурен на едно и също ниво с тротоара през автоматично отваряща се врата. А от изток и запад има специални отопляеми стоманобетонови рампи, които гарантират сигурно придвижване на пътниците дори и при заледяване.

Красимир Стойчев добави, че ще е нужна реконструкция на пътно платно на бул. “Сан Стефано” в участъка между ул. “Стефан Стамболов” и ул. “Христо Ботев”, както и реконструкция на светофарни системи и съпътстваща техническа инфраструктура, за да се интегрира бързата автобусна линия към сегашната пътна инфраструктура.

Цялостният проект е в рамките на “Интегриран градски транспорт на Бургас” и се финансира по Оперативна програма “Регионално развитие” 2007 – 2013г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет на Република България.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега