Общество

БСП е окрила стенограми от първите дни след 10 ноември

0

Държавният архив издирва стенограмите на ключови пленуми на ЦК на БКП от 1989 г., съобщава бТВ. Неочаквано архивът открил,

че БСП не ги е предала за съхранение.

Веднага след падането на Тодор Живков от власт Политбюро решава да отмени порционните пари за „червения” апарат. Системата действа от 1962 г. година и е йерархизирана. В продължение на 27 години член на ЦК е вземал по 900 лв. за храна на месец, а кандидат член – по 700. Без индексацията. Най-често тези пари се равняват на 10 стартови заплати.

Най-много получавал бившият Първи, но в документите не е посочена сума срещу името му, разказват от архива=

„Става дума за една нова класа, която е дошла да замести буржоазната класа, но тя де факто се е конструирала като една нова буржоазия с много повече привилегии”, коментира началникът на архива доц. Михаил Груев.

Наследниците на Живков отменят и привилегията за обслужващ персонал: „Да поддържат слугини или както там се нарича по-лицеприятно, домашни помощнички за сметка на бюджета през Управлението за безопасност и охрана (УБО)”.

Заради страх от обществено недоволство решението от 22 ноември 1989 г. е секретно и остава в тайна. Неизвестни за историята се оказват и детайлите около падането на Живков, защото БСП, като наследница на БКП, не е предала стенограмите.

От БСП не са отговорили на бТВ защо не са предали стенограмите.

Източник: Мениджър


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега