Политика

Бойко Борисов: Управляващите търпят всичко, за да стане Станишев еврокомисар

0

„Управляващите ще отговорят докрай на всичките ми пророкувания, които една година правех – че една година всичко това се търпя, за да може Сергей Станишев да стане еврокомисар”, това заяви председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов пред журналисти.

Борисов подчерта, че ПГ на ГЕРБ е в парламента и ако има закон за банките – такъв, какъвто БНБ предложи или банковата асоциация, ГЕРБ ще влезе в пленарна зала и ще го подкрепят. На въпрос защо не са спрени мениджъри на държавни фирми, които са се поддали на паниката за банките, Борисов каза, че е станало така, защото обикновените хора никога не са имали значение за настоящите управляващи. „Защото другото обяснение е умисъл, защото така са направили и в КТБ. Ако са направили същото и в ПИБ, това означава, че те умишлено са искали да сринат системата”, подчерта Бойко Борисов.

Лидерът на ГЕРБ изрази готовност да подкрепят и актуализация на бюджета. „Винаги съм бил против, но вече от това, което чувам от всички доктори – от Генчо Начев до Тонев – всичките са ми се обадили и казаха – фалит, нямаме пари”, каза още Бойко Борисов. Той добави, че от два дни вече казва на управляващите да влязат и да актуализират бюджета, но те не влизат и се е видяло, че без „Атака” това правителство не е могло да работи една година. „Орешарски разбира, че като не актуализира сега бюджета, ще остави двата месеца на служебното правителство да няма никакви пари”, поясни лидерът на ГЕРБ. „Тогава, който ще е министър на здравето, ще я забравите бързо Таня Андреева, ще започнете да викате: Днес „Пирогов” спира, еди-коя си болница спира, дайте пари”. Бойко Борисов посочи, че по закон няма как служебното правителство да актуализира бюджета и се очакват сериозни проблеми в системата здравеопазването. Той припомни, че преди два дни Орешарски заяви, че няма да има актуализация на бюджета – „колкото има, толкова”. „Аз какво да му кажа на Орешарски? Какво да направим? Казахме му сто пъти, даже за да подсиля усещането от казаното от мен, го наричах псевдопремиер, какво ли не го наричах – да се обиди, да се ядоса, да си хвърли оставката и да си тръгне, но не го прави”, коментира Борисов.

Бойко Борисов предипреди, че управляващите смятат да отложат вдигането на цените на тока и парното за след изборите. „Cлед изборите ще вдигнат цената на тока и там, където са кметове на ГЕРБ – с 11% парното. Това е брутално действие от тяхна страна. Няма и грам да искат съгласие, да искат нещо нормално. Всичко е наопаки, до едно. Спрени еврофондове. Комисарят Хан излезе и каза, че не са си пратили още одиторските органи”, каза още експремиерът. Той припомни, че преди 5 години по същия начин са били подписани договори и когато правителството на ГЕРБ е встъпило във власт, от тогавашната тройна коалиция са казали „Борисов не се разплаща с бизнеса”. Според лидера на ГЕРБ сега парите ги няма: „От тези 500 милиона са разплатени към днешна дата само 18 милиона. Октомври, образно казано, ще дойдат за другите 480 и ще кажат примерно: „Борисов не иска да плати на бизнеса”. Парите ги няма. За тези 700 милиона сега ще проведат поръчките, ще се наредят после фирмите и ще кажат: „Дайте ни парите”. Ама тях ги няма. Държавата е на минус, минус, минус милиарди вече”, каза още Борисов.

Бойко Борисов добави, че управляващите се подготвят да подпишат и за седми реактор в АЕЦ “Козлодуй”. „В тази криза най-бедната държава в света да вземе най-скъпия реактор в света и да заложи пети и шести реактор. Това се подготвят да направят. Нямам думи”, изрази възмущението си председателят на ГЕРБ.

Борисов определи последната една година като агония. Той отчете, че няма система, която вече да не е разрушена и обобщи: „задълженията в Здравната каса – половин милиард, в болниците – половин милиард, митници и данъчни – на минус 800 милиона, Фонд „Земеделие” – корупция, за Министерство на земеделието – корупция. Забравихте ли тези дати, за които ви казвах всеки месец какво се случва в земеделието? Три милиарда задължения в НЕК”.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега