Бургас, Култура, Топ новини

Балет „Арабеск“ с премиера на спектакъла „Чакалнята“ в Бургас

0

Пиеса за “интимността” или по-точно за “изгубената интимност”, “Чакалнята” ще бъде представена за първи път пред бургаска публика на 21 септември, от 18:30 часа на сцената на Държавна опера – Бургас.

“Понякога животът ни, ако погледнем назад и напред, е низ от различни чакални – не само в буквалния смисъл.. Много често чакалнята е състояние на мисълта. Понякога е умение да можеш да чакаш – да можеш да изчакаш правилния момент, да реализираш определена мечта или определен план” – казва хореографът Росен Михайлов за най-новия спектакъл на балет “Арабеск”.

В стила на танцовия театър, спектакълът ни поставя в ситуацията на принудителното чакане, в която човек общува с хора не по свой избор и от това произлизат абсурдни, комични ситуации. Знакови и свръхизвестни музикални хитове на Стравински, Прокофиев, Хачатурян и други се съчетават плавно с хореография, която не ги отрича, но ги интерпретира по особено провокативен начин, който произтича от ясното усещане за реалността.

Разказвайки своята история чрез магията на танцовото изкуство, “Чакалнята” като едно пространство, събиращо поток от мечти, пътища, илюзии, разочарования и пак мечти, ви приканва да се гмурнете в него, търсейки и преоткривайки себе си в безкрая на неговите тайнства.

Музика – К. Сен-Санс, М. Равел,  И. Стравински, С. Прокофиев, А. Хачатурян, А. Адам и др.

Идея, хореография и сценография – Росен Михайлов. 

 

 

Билети за спектакъла могат да бъдат закупени от 05.09. на Лятна каса – Часовника и от 13.09. на Касата на Културен дом на нефтохимика – НХК. 

Цена на билета: 6.00 лв.

Балет “Арабеск”, създаден през 1967 г., е единствената авторитетно наложила се трупа в България за осъществяване на съвременни постановки, базирани на неконвенционалните тенденции в съвременния танц. От 2000 г. директор на трупата е хореографът Боряна Сечанова. В репертоара си “Арабеск” има над 100 постановки. Методът на отворена сцена дава възможност хореографи от България и от цял свят да осъществяват свои спектакли, различни по стил и различни по отношение на използваните съвременни танцови техники.

Росен Михайлов е хореограф, продуцент и лайт дизайнер, танцьор, изпълнител. Работи в България и в Обединено кралство, Германия, Латвия, Гърция, Швейцария, Хонг Конг и др. като танцьор, преподавател, хореограф и продуцент повече от 25 години. Участва в резидентски програми, творчески ателиета и семинари по съвременен танц в целия свят. Работи в сътрудничество с множество световноизвестни имена, сред които: Ръсел Малифант, Лойд Нюсън, Робърт Таниън и др. През годините се превръща в един от водещите съвременни хореографи в България. През 2001г. създава своя собствена компания “Хетероподи”. Преподавателската му практика стартира през 1998г. в Нов български университет, като в момента е редовен докторант и работи над своята дисертация “Нови изразни средства в танцовия театър – мултимедия и видео – Танц за камера”.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега