Политика

Ангел Джамбазки иска затваряне на границата с Турция

0

Европа бездейства пред случващото се в Ирак. И то не защото няма сили, а защото бюрокрацията и липсата на виждания какво да се прави конкретно опропастяват възможните мерки. Това заяви по време на разискванията в Европейския парламент в Страсбург евродепутатът Ангел Джамбазки, който е и заместник-председател на ВМРО.

Джамбазки е категоричен, че ситуацията в Ирак е пряка заплаха за националната сигурност на България, респективно и за останалите държави членки, защото проблемите в една страна, водят до същите проблеми в останалите поради ефекта на доминото.

Ангел Джамбазки настоява за приемане на резолюция от Европейския парламент, която да зададе програма за действие срещу нелегалната имиграция и навлизането на терористи от региона на Ирак и Сирия на територията на държавите членки.

Според заместник-председателя на ВМРО е необходимо Европейската комисия чрез механизма „Фронтекс” да окаже финансова, логистична и техническа помощ на България, за да се затвори границата с Турция по суша и по море с цел неутрализиране на очакваните вълни от десетки хиляди нелегални имигранти.

Той отправи директно питане – и към Комисията, и към Съвета – кога най-сетне ще се вземат мерки за спиране на нелегалната имиграция, за противодействие срещу всички онези лица, които се опитват да влязат в Европа през България, Гърция, Италия и Испания. Това са страните, които са на първа линия и най-много страдат от наплива на нелегални имигранти.

Джамбазки постави и въпроса за дейността на принадлежащи към терористични организации лица на територията на държавите членки. За никого не е тайна, че такива лица влизат, представяйки се като бежанци, и развиват дейност, свързаната с ислямисткия тероризъм.

Публикуваме пълен текст на изявлението на Ангел Джамбазки в Европарламента:

Уважаеми г-н председателстващ, уважаеми колеги,

Силно съм обезпокоен от критичната ситуация в Ирак. групировка „Ислямска държава в Ирак и Леванта” (ИДИЛ) владее обширни територии в Ирак и Сирия. ИДИЛ обяви „Халифат”, ислямска държава, и нейният „халиф” призова за кръстоносен поход в името на исляма.

Радикалният ислямизъм днес е най-голямата политическа и военна заплаха за Европа и нашата цивилизация. ИДИЛ ни обяви джихад, свещена война, и заплахата е сериозна. Картата на Халифата на ИДИЛ покрива България, Македония, Сърбия, Косово.

Особено съм обезпокоен, не само защото в рамките на тези държави има големи български общности, а защото западните Балкани са основна цел, предмостие на ИДИЛ в Европа поради наличието на големи мюсюлмански общности там.

Ние живеем в мир с нашите братя българите мюсюлмани и не желаем терористи от ИДИЛ да веят знамето на Халифата нито на наша територия, нито другаде в Европа. Миналата седмица това знаме се вееше при сблъсъци в Скопие, което ние възприемаме като заплаха за живота, здравето и правата на огромната българска общност в Македония.

Бедността, социалната изолация и лошото образование са причината ислямският фанатизъм да печели привърженици и тук, в Западна Европа. ИДИЛ набира днес своите бойци в Кардиф. Боя се, че това се случва и в други държави членки на ЕС.

Отделно ужасяващите престъпления срещу човечеството, извършвани от ИДИЛ в Ирак и Сирия ще предизвикат нова бежанска вълна, която е непосилно бреме за българската икономика.

Настоявам Парламентът да се заеме сериозно с проучване на тези въпроси и да вървим към приемане на резолюция, вече предложена от ЕКР и подписана от мен, която да даде конкретни препоръки за създаване на обща антитерористична политика. Настоявам Комисията и Съвета по линия на „Фронтекс“ да помогнат на България, Гърция, Италия, Испания да се справят с идващата нова бежанска вълна от Ирак и съседните територии.

 


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега